Γιατί το κρέας πρέπει να «ξεκουραστεί» μετά το ψήσιμο;

Γιατί το κρέας πρέπει να «ξεκουραστεί» μετά το ψήσιμο;

Γιατί το κρέας πρέπει να «ξεκουραστεί» μετά το ψήσιμο;

November 27, 2024

November 27, 2024

November 27, 2024

Έχετε ποτέ αναρωτηθεί γιατί οι επαγγελματίες σεφ πάντα αφήνουν το κρέας να "ξεκουραστεί" μετά το ψήσιμο; Η διαδικασία αυτή δεν είναι μόνο απλώς λεπτομέρεια, αλλά ένα βασικό βήμα για να εξασφαλίσετε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στο πιάτο σας. Ακολουθούν οι λόγοι για τους οποίους το κρέας πρέπει να ξεκουραστεί μετά το ψήσιμο και πώς μπορείτε να το κάνετε σωστά.

1. Κατανομή των χυμών

Όταν ψήνετε το κρέας, οι χυμοί του κινούνται προς το εξωτερικό λόγω της θερμότητας. Αφήνοντας το κρέας να ξεκουραστεί, οι χυμοί αυτοί έχουν την ευκαιρία να επανακατανεμηθούν ομοιόμορφα σε όλο το κομμάτι. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ένα πιο ζουμερό και γευστικό κρέας.

2. Βελτίωση της υφής

Η ξεκούραση του κρέατος βοηθά στη βελτίωση της υφής του. Όταν το κρέας είναι ζεστό, οι ίνες του είναι πιο σφιχτές και στεγνές. Η αναμονή επιτρέπει στις ίνες να χαλαρώσουν και να απορροφήσουν τους χυμούς, καθιστώντας το κρέας πιο τρυφερό και μαλακό.

3. Ευκολία στο κόψιμο

Αφήνοντας το κρέας να ξεκουραστεί πριν το κόψετε, μειώνεται η πιθανότητα να χάσετε πολύτιμους χυμούς. Το κρέας κόβεται πιο εύκολα και τα κομμάτια είναι πιο ομοιόμορφα, διατηρώντας τη γεύση και την υγρασία.

4. Ολοκλήρωση του ψησίματος

Η διαδικασία της ξεκούρασης επιτρέπει στο κρέας να συνεχίσει να ψήνεται για λίγα λεπτά ακόμη, φτάνοντας την ιδανική θερμοκρασία στο εσωτερικό του. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για μεγάλα κομμάτια κρέατος.

Πώς να ξεκουράσετε το κρέας σωστά

  • Καλύψτε το κρέας: Τοποθετήστε το κρέας σε μια πιατέλα και καλύψτε το ελαφρά με αλουμινόχαρτο. Μην το τυλίξετε σφιχτά, γιατί αυτό θα προκαλέσει εφίδρωση και το κρέας θα χάσει την κρούστα του.

  • Χρόνος ξεκούρασης: Ο χρόνος ξεκούρασης εξαρτάται από το μέγεθος του κρέατος. Για μικρά κομμάτια, όπως μπριζόλες, αρκούν 5-10 λεπτά. Για μεγαλύτερα κομμάτια, όπως ψητό ή κοτόπουλο ολόκληρο, χρειάζονται 15-20 λεπτά.

  • Μην ανησυχείτε για την πτώση της θερμοκρασίας: Το κρέας θα παραμείνει ζεστό κατά τη διάρκεια της ξεκούρασης, και η θερμοκρασία του θα συνεχίσει να αυξάνεται κατά 3-5 βαθμούς.

Χρησιμοποιήστε ποιοτικά κάρβουνα

Για να πετύχετε το τέλειο ψήσιμο και να διασφαλίσετε ότι το κρέας σας θα είναι ζουμερό και γευστικό, είναι σημαντικό να χρησιμοποιήσετε ποιοτικά κάρβουνα. Στο κατάστημα Falelakis, προσφέρουμε υψηλής ποιότητας κάρβουνα και μπρικέτες δικής μας παραγωγής που εξασφαλίζουν σταθερή και καθαρή καύση.


Η διαδικασία της ξεκούρασης του κρέατος μετά το ψήσιμο είναι κρίσιμη για την τελική γεύση και την υφή του. Ακολουθώντας τις παραπάνω συμβουλές, μπορείτε να διασφαλίσετε ότι το κρέας σας θα είναι ζουμερό, τρυφερό και γευστικό κάθε φορά. Επενδύστε σε ποιοτικά κάρβουνα Falelakis για να απολαύσετε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στο bbq σας.

Καλή επιτυχία και καλό ψήσιμο!

ARE YOU INTERESTED IN WHOLESALE?

ARE YOU INTERESTED IN WHOLESALE?