Το ψήσιμο στη σχάρα είναι από τις πιο απολαυστικές δραστηριότητες, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες. Όμως, οι αρχάριοι ψήστες συχνά κάνουν λάθη που επηρεάζουν το τελικό αποτέλεσμα και τη γεύση των φαγητών. Εδώ είναι 10 κοινά λάθη που πρέπει να αποφύγετε για να γίνετε καλύτερος ψήστης.
1. Δεν περιμένουν να έρθει η φωτιά στη σωστή θερμοκρασία
Συχνά φοβούνται ότι η φωτιά θα "σβήσει" ή πιστεύουν λανθασμένα ότι είναι έτοιμη, με αποτέλεσμα να ξεκινούν πολύ νωρίς το ψήσιμο, ενώ η φωτιά είναι ακόμα πολύ δυνατή και δεν έχει "καθίσει" όπως λέμε.
2. Συχνές αναστροφές του κρέατος
Η συνεχής αναστροφή του κρέατος αποτρέπει τη δημιουργία μιας ωραίας κρούστας και επηρεάζει την υφή του. Αναποδογυρίστε το κρέας μόνο μία ή δύο φορές κατά τη διάρκεια του ψησίματος για καλύτερα αποτελέσματα.
3. Υπερβολική χρήση προσαναμμάτων και ειδικά χημικών
Μη χρησιμοποιείτε προσανάμματα μη φυσικής προέλευσης. Ιδιαίτερα αν βάλετε μεγάλη ποσότητα κατά την έναρξη, υπάρχει κίνδυνος η δυσάρεστη μυρωδιά να μεταφερθεί στο φαγητό σας. Θυμηθείτε: Όσο καλύτερη είναι η ποιότητα του κάρβουνου, τόσο λιγότερο προσάναμμα θα χρειαστείτε. Στην Falelakis, φροντίζουμε να προσφέρουμε στους πελάτες μας την καλύτερη ποιότητα κάρβουνου για απολαυστικό και εύκολο μπάρμπεκιου.
4. Καθαριότητα της σχάρας
Μια καθαρή σχάρα είναι απαραίτητη για να αποφύγετε την προσκόλληση των φαγητών και να διατηρήσετε την καλή γεύση. Ένας καλός τρόπος είναι, πριν τοποθετήσετε τα ψητά, να αφήνετε τη σχάρα να "καεί" απευθείας στη φωτιά και μετά να την καθαρίζετε με μια συρμάτινη βούρτσα. Προαιρετικά, μπορείτε να την περάσετε με μια λεμονόκουπα για έξτρα καθαριότητα.
5. Χρήση θερμόμετρου για το κρέας
Ένα θερμόμετρο κρέατος είναι απαραίτητο εργαλείο για να διασφαλίσετε ότι το κρέας σας είναι σωστά ψημένο, ειδικά όταν πρόκειται για μεγάλα κομμάτια κρέατος. Επενδύστε σε ένα καλό ψηφιακό θερμόμετρο για ακριβείς μετρήσεις.
6. Συχνό άνοιγμα του καπακιού (κλειστού τύπου BBQ)
Κάθε φορά που ανοίγετε το καπάκι της ψησταριάς, χάνεται θερμότητα και αυξάνεται ο χρόνος ψησίματος. Αποφύγετε το συχνό άνοιγμα του καπακιού για να διατηρήσετε τη θερμοκρασία σταθερή. Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, το θερμόμετρο είναι ο καλύτερος σύμμαχός σας, ενώ εσείς απολαμβάνετε μια παγωμένη μπύρα.
7. Χρήση μαρινάδας
Οι μαρινάδες προσθέτουν απίστευτη γεύση στο κρέας, αλλά χρειάζονται χρόνο για να απορροφηθούν. Αφήστε το κρέας να μαριναριστεί για αρκετές ώρες ή ακόμα και όλη τη νύχτα για καλύτερα αποτελέσματα. Θυμηθείτε, όμως, ότι καμία μαρινάδα δεν μπορεί να αναδείξει μια κακή πρώτη ύλη. Επενδύστε σε ποιοτικό κρέας και αφήστε τις γεύσεις να σας ανταμείψουν.
8. Κατάλληλη θερμοκρασία για κάθε φαγητό
Διαφορετικά είδη κρέατος, ψαριών και λαχανικών απαιτούν διαφορετικές θερμοκρασίες. Δημιουργήστε ζώνες θερμότητας στη σχάρα σας ώστε να ψήσετε τα φαγητά σας στην ιδανική θερμοκρασία.
9. Μέτρα ασφαλείας
Είναι σημαντικό να έχετε καλά σταχτώσει τη φωτιά ώστε να μην υπάρχουν αναφλέξεις, ειδικά όταν πρόκειται για λιπαρά κομμάτια κρέατος. Μπορείτε επίσης να έχετε ένα ψεκαστικό με νερό ή μια ζώνη χωρίς κάρβουνα για να αντιμετωπίσετε πιθανές αναφλέξεις.
10. Ξεκούραση του κρέατος
Μετά το ψήσιμο, αφήστε το κρέας να ξεκουραστεί για λίγα λεπτά πριν το κόψετε. Αυτό επιτρέπει στους χυμούς να διανεμηθούν ομοιόμορφα και διασφαλίζει ένα ζουμερό και γευστικό αποτέλεσμα.
Συμπέρασμα
Το ψήσιμο στη σχάρα είναι μια τέχνη που απαιτεί προσοχή και εμπειρία. Αποφεύγοντας αυτά τα κοινά λάθη, μπορείτε να βελτιώσετε τις ικανότητές σας και να απολαμβάνετε πάντα υπέροχα γεύματα. Είτε είστε αρχάριος είτε πιο έμπειρος ψήστης, αυτές οι συμβουλές θα σας βοηθήσουν να γίνετε ο απόλυτος μάστερ του μπάρμπεκιου.
Καλή επιτυχία και καλά ψησίματα!
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
27 Νοε 2024
Γιατί το κρέας πρέπει να «ξεκουραστεί» μετά το ψήσιμο;
Ανακαλύψτε γιατί η ξεκούραση του κρέατος μετά το ψήσιμο είναι το μυστικό για ζουμερό, τρυφερό και γευστικό αποτέλεσμα. Μάθετε πώς να το κάνετε σωστά και απογειώστε το BBQ σας με τα ποιοτικά κάρβουνα Falelakis!
20 Νοε 2024
Πώς να διαλέξετε τη σωστή ψησταριά BBQ;
Μάθετε πώς να επιλέξετε την ιδανική ψησταριά BBQ για τις ανάγκες σας! Οδηγός με βασικά κριτήρια, από μέγεθος και υλικά κατασκευής έως ποιότητα καυσίμων. Με τα προϊόντα Falelakis, το μπάρμπεκιου σας γίνεται απόλαυση!
13 Νοε 2024
Κοτόπουλο στα κάρβουνα: τα μυστικά για τέλειο ψήσιμο!
Μάθετε τα μυστικά για τέλεια ζουμερό και γευστικό κοτόπουλο στα κάρβουνα. Από την επιλογή κοτόπουλου και τη μαρινάδα μέχρι το σωστό ψήσιμο, αυτές οι συμβουλές θα σας βοηθήσουν να απογειώσετε το BBQ σας!